Recepti

Vodnikova ali "repunclova" solata

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom "Kuharske bukve", ki je izšla v Ljubljani leta 1799.

Vodnikova ali "repunclova" solata
Time to make
Čas priprave 15 min
Number of people
Količina za 2 osebi
Sestavine

Motovilec
Trdo kuhana jajca
Sol
Olje
Jabolčni kis
Rdeča pesa
Cvetača

Postopek priprave

1. Motovilec očistimo, operemo, položimo v skledo, solimo, ter zabelimo z oljem in kisom
2. Trdo kuhana jajca olupimo in nasekljamo
3. Rdečo peso skuhamo (ali spečemo v pečici do mehkega), ohladimo, olupimo in nasekljamo
4. Cvetačo razdelimo na cvetove in skuhamo
5. Na motovilec položimo jajce, rdečo peso in cvetačo
6. Po želji in okusu krožnik še dodatno zabelimo

Kot vidite, je recept za tole okusno in zdravo solato sila enostaven, dopušča pa tudi prilagoditve in dodatke glede na osebni okus - jajce lahko poširamo namesto trdo skuhamo, cvetačo lahko skuhamo samo na pol in nato popečemo na maslu, rdečo peso lahko nasekljamo na drobno in dodatno začinimo, po solati lahko potresemo popečen česen, bučna semena ali zdrobljene orehe... možnosti je zares veliko! Pobrskajte po svoji shrambi, ustvarite svojo različico te stare jedi in delite svoje krožnike z nami - naprimer na Instagramu z uporabo oznake #gourmetlj.

Želimo vam prijetno ustvarjanje v domačih kuhinjah in dober tek!