Pojdi na vsebino

Boštjan Trstenjak (Cubo)

natakar v roki drzi kroznik. na krozniku rizota, po njej lično razporejeni skampi. iz kroznika se kadi. ozadje je temno.

© Cubo

  • Čas:

    0:45 h

  • Število porcij:

    4

  • Avtor:

Chef Boštjan Trstenjak iz restavracije Cubo nam je zaupal ta super enostaven (in nič manj krasen) recept za poletno rižoto, ki nam bo, tudi ko počitnice minejo, pričarala dopustniško vzdušje tudi za domačo mizo. Namig: po sveže škampe skočite do ribarnice na Ljubljanski tržnici!

SESTAVINE

Za limonovo vodo:

  • 250 g vode
  • lupina ene limone


Za rižoto:

  • 600 ml ribje jušne osnove
  • žlica olivnega olja
  • žlica masla
  • 300 g riža (arborio ali carnaroli)
  • 110 ml suhega belega vina
  • ščep soli
  • poper po okusu
  • 100 g mrzlega masla
  • lupinica ene limone
  • očiščeni repki škampov

POSTOPEK PRIPRAVE

Limonovo vodo pripravimo tako, da vodo in lupino limone kuhljamo 10 minut.

Lotimo se rižote: najprej zavremo ribjo jušno osnovo.

V ločeni posodi na maslu in olivnem olju prepražimo riž in ga nato zalijemo z belim vinom.
Solimo in malce popopramo. Ko vino izpari, pričnemo z zalivanjem riža z vrelo jušno osnovo. Dodamo eno zajemalko in mešamo, dokler riž ne vpije vse tekočine. Ponavljamo, dokler ne porabimo jušne osnove, nato na enak način, zajemalko po zajemalko, zalivamo riž z limonovo vodo.

Ko je riž skuhan, odstavimo z ognja, vmešamo mrzlo maslo in lupinico limone. Pokrijemo in pustimo stati nekaj minut. Medtem, ko rižota "počiva", na maslu popečemo še repke škampov.

Postrežemo tako, da rižoto naložimo na krožnike in na vrh položimo škampove repke.