Recepti

Leteči žganci

Duhovito, skoraj ironično poimenovana priljubljena jed delavcev v mestnem pristanišču ob Ljubljanici v 17. stoletju, pomeni ocvrta piščančja bedra in perutnice. Žganci so bili namreč vsakdanja množična jed, pogosto tudi izraz revščine in preživetja.

Leteči žganci
Time to make
Čas priprave 1 ura
Number of people
Količina za 4 osebe
Sestavine

1 kg piščančjih krač in peruti
sol
200 g moke
3 jajca
250 g krušnih drobtin
olje za cvrtje (prvotno so leteče žgance cvrli v svinjski masti ali lanenem olju)

Postopek priprave

Piščančje krače in peruti osušimo s papirnatim prtičem in solimo. 

Pripravimo si tri globoke krožnike: v prvega nasujemo moko, v drugem razžvrklja-mo jajca, v tretjega pa nasujemo drobtine. Kose piščanca najprej povaljamo v moki, nato namočimo v jajca in na koncu še povaljamo v drobtinah.

V globoko kozico nalijemo olje, da sega 2-3 prste globoko. Čim se olje razgreje, vanj polagamo kose piščanca. Prvih deset minut cvrenja posodo pokrijemo in cvremo pri zmerni temperaturi, nato posodo odkrijemo, piščanca obrnemo in ocvremo še po drugi strani, še približno pet minut. Piščanec mora biti skoz in skoz prepečen.

____________

Želimo vam prijetno ustvarjanje v domačih kuhinjah in dober tek!
Delite svoje krožnike z nami na Instagramu z uporabo oznake #gourmetlj!