Skok na vsebino

Puhaste palačinke z ajdovo moko prinesejo na krožnik rustikalen okus ajde, primerne so kot malica ali zajtrk, pa tudi sladica.

bel kroznik na viola in roza podlagi. na krozniku palacinka, okrasena z borovnicami, kupcki smetane in listki pehtrana.

© Suzan Gabrijan

  • Čas:

    0:30 h

  • Število porcij:

    2

  • Avtor:

Te palačinke se lahko nadgradijo v vegansko in/ali brezglutensko različico, za pristaše klasike pa se mandljevo mleko in kis nadomestita kar z mešanico običajnega mleka in jogurta.

SESTAVINE

  • 150 g ajdove moke
  • 1 žlica bele pšenične moke (za brezglutensko različico jo izpustimo)
  • 1 žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
  • sol
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 150 ml mandljevega mleka
  • 1 jajce ali 1 žlica mletih lanenih semen, pomešanih z 1 žlico vode za vegansko različico
  • 2 pesti svežih borovnic

Ko postrežemo:

  • žlica kisla smetane, pomešana z žličko vaniljevega sladkorja z delčki vanilije ali veganski vaniljev sladoled
  • sladkor v prahu
  • javorjev sirup
  • sveži pehtran
  • olje ali maslo za peko palačink

POSTOPEK PRIPRAVE

V skledi združimo ajdovo moko, pecilni prašek iz vinskega kamna in sol ter premešamo. Dolijemo mandljevo mleko, jabolčni kis in jajce, če ga uporabljamo. Če jajca ne bomo dodali, dodamo mleto laneno seme, razmešano z vodo.

Primešamo sveže borovnice.

V ponvi razgrejemo tanko plast maščobe, nato pa nanj nalijemo tri kroge testa s premerom približno 8 cm (vsak približno pol zajemalke mase).

Spečemo puhaste palačinke: po 4 minutah palačinko obrnemo, da se zlato popečejo še na drugi strani.

Postrežemo naložene drugo na drugo, potresene s sladkorjem v prahu in z vaniljevo kislo smetano, po želji s sladoledom ali javorjevim sirupom.

Potresemo s svežim nasekljanim pehtranom.